20 september 2024

Kina under hösten, traditionell medicin via mat.

Surfers, liksom Kina, firar hösten på ett storslaget sätt. Årets andra halva innebär skörd och ett mer yang-orienterat levnadssätt. Läs om höstens nyheter på Surfers och om det kinesiska perspektivet på livet och maten.

Som många vet så har inte Kina samma typ av kalender som västvärlden. Kinas kalender är till mycket högre grad beroende av månen och är en så kallat lunisolar kalender. Den gregorianska västerländska kalendern är i motsats helt fokuserad på solen. Ett månadsbyte i Kina sker när en ny måne står i linje med jorden och solen. Detta kallas “Chu Yi” eller “Shuo Ri”. I den traditionella kinesiska kalendern utvecklas året genom 24 soltermer, där ”Liqiu,” den 13:e soltermen, markerar början av hösten.

Höstens månvarv är en speciell tid i Kina. Säsongen startar med vad som kallas “autumn tiger”, ett metrologiskt fenomen som sker under sent augusti till mitten av september som innebär en sanslös hetta. Det kallas i Kina för “Sanfu”, eller “dog days” och är några av de mest fuktiga och varmaste dagarna på året. Efter dessa dock startar en härlig period i Kina, mid-höst-festivalen, som sammanfaller med höstens första fullmåne, är en av de viktigaste firandena som Kina har och handlar till stor del om skörden. Festivalen har firats i över 3000 år och är i paritet med det kinesiska nyåret, Kinas största firande.
Hösten i Kina är alltså en tid för skörd och god mat. I Kina ser man nämligen mat som den yttersta formen av medicin. Traditional Chinese Medicin (TCM) är ett ett spektrum av medicinska metoder som utövats och utvecklats i Kina i över 2000 år. Det inkluderar olika former av exempelvis örtmedicin via té, massage (tui na), träning (qigong) och framförallt just kostterapi. I grunden strävar traditionella kinesisk medicin efter att återställa en dynamisk balans mellan två kompletterande krafter, yin (passiv) och yang (aktiv), som genomsyrar människokroppen precis som universum i sin helhet. Enligt kinesiska traditioner är en person frisk när harmoni råder mellan dessa två krafter; sjukdom, å andra sidan, uppstår när balansen mellan yin och yang bryts.

Yin förknippas med det feminina, mjukhet och sval energi, representerat av den ”mörka” halvan. Medan den ”ljusa” halvan symboliserar det maskulina, värme och styrka. Varken yin eller yang är egentligen positivt eller negativt, utan båda förkroppsligar universums dubbla aspekter. Ingenting är helt och hållet yin eller yang, utan vissa är huvudsakligen det ena mer än det andra. Inom mat delar man in matens egenskaper efter yin och yang. Yin- eller ”kylande” livsmedel tenderar att vara bittra, sura eller salta, innehålla mer fukt och ha kallare färgtoner som grönt och lila. Fisk, gurka, bladgrönsaker, citrongräs, tofu, lotus och soja är några exempel. Yang- eller ”värmande” livsmedel är torra, söta, kryddiga eller starka, växer oftast närmare jorden och har varma färgtoner som rött, gult, brunt och orange. Exempel inkluderar kött, potatis, papaya, chili, galangal och ingefära. Även tillagningsmetoder har Yin- och Yang-egenskaper: stekning, fritering, rostning och grillning anses vara ”Yang”, medan ångkokning och kokning är ”Yin”.

Hur man balanserar eller snarare harmoniserar dessa under säsongerna är att du äter mat ur yins energi under sommarhalvåret, för att kyla ner dig, och mat ur yangs energi under vinterhalvåret för att värma upp dig. Naturligtvis ska bordets rätter ha en harmoni av yin och yang oavsett. För detta halvår när vi behöver värma upp oss skulle ni exempelvis kunna ladda ert bord med våran bankade biff (ny på menyn) och våra grillade Jiaoma kycklingspett, med en balans av av vår barbariska rättika för att få in yin i måltiden. Ris anses som neutral mat, och är givetvis alltid på bordet.

Gudarna vet att det blir mörkt och kallt i vårt avlånga land, så se till att titta förbi Surfers och nå harmoni via intag av mycket yang-mat!

BOKA BORD

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få veta senaste nytt.