Mr. Cao är en av våra kockar och har varit med oss ända sedan vi öppnade på Norrlandsgatan. Han är en kinesisk expat som bor och arbetar i Sverige. Den här intervjun översattes från kinesiska med hjälp av vår kinesiska expert Ludvig Sääf, som vi uppskattar mycket.
Hej mr. Cao, roligt att få träffa dig här inne på Surfers, berätta, vem är du?
Jag är Kines och de kallar mig för gamla Cao. Jag börjar bli gammal, är snart 50 år. Annars är det inget speciellt med mig, är från Dongbei så är manchurier. Ungefär så är det, inte så mycket mer, jag var kock redan innan i Kina och blev det här i Sverige med. Jag är utbildad fisk, skaldjur och deg-kock i Kina.
Hur kom det sig att du hamnade på Surfers?
Det handlade om att en mr. Chen ägde ett R. Asia, en restaurang i Solna, och Ludvig och mr. Chen träffades och tyckte det var en bra idé att han skulle börja på Surfers. Ludvig åkte till Solna och träffade mig och jag har sen dess varit anställd.
Vad är det viktigaste inom kinesisk kultur för dig?
Jag skulle inte anse mig själv så kultiverad, men jag tycker att gamla byggnader, de gamla antika grejerna från forntiden är riktigt ballt.
Finns det något du gillar mycket med svensk kultur?
Redan när jag var i Kina, så hade jag hört talas om vikingarna här i Sverige, och de tycker jag är spännande. Jag är imponerad av Sverige och er svenskar, för likt vikingarna kan det här lilla landet ta sig ut i världen och Ryssland, det är imponerande.
Hur jobbar du med att ta in kinesiska rätter här på Surfers?
Jag har mycket kunskap om det som är mitt jobb här. Jag tar klassiska kinesiska rätter som jag känner till och tar dom till Surfers. Sen jobbar jag med att anpassa dom tillsammans med köket på ett sätt som fungerar för den här restaurangen. Sichuan har varit fokus på att ta in, Manchurisk mat är också, så det har också tagits in via mitt kulturarv.
Vad är din favorit region i Kina inom kinesisk matlagning?
Jag är ifrån Manchuriet, så Manchurisk mat är det jag gillar att äta bäst. Sichuan är spännande med alla sina smaker. Ett kök, lu-köket, som är från Shandong, i närheten av Beijing, är också väldigt spännande. De har väldigt mycket fler intrikata tekniker än andra regioner i Kina.
Jag gillar en speciell del av Sichuanköket, Jianghu-stilen från Chongqing, den delen sichuanköket följer ditt hjärta och det tycker jag mycket om. En rätt ska oftast lagas på ett speciellt sätt i en Kina, men i denna del av köket så kan man låta recepetet följa ens hjärta. T.ex fiskdoftande fläskstrimler, ska rent generellt vara syrligt och hett, men i den här regionen kan det lika gärna vara en salt smak med mycket sälta.
Hur ser en perfekt helg ut för dig?
Vara med fru och barn hemma, och laga god mat till dem.
This or that
Snaps eller baijiu?
Så länge det är starkt så tar jag den. Jag spottar inte i glaset, är det starkt så är det gott. Det finns ett talesätt i Kina, är det hög procent så finns det inget fejkat i det. Låg alkoholhalt så kan det vara utblandat med vatten, om det är hög alkoholhalt så vet man att det är bra.
Hemmakväll eller utekväll?
Då väljer jag hemma, ibland tar jag familjen ut på restaurang men jag föredrar att vara hemma.
Svensk husman eller thai?
Thaimat är alldeles för starkt, så i så fall väljer jag svenskt.